Stres a menstruace
20. 4. 2020

Stres a menstruace

28 dní. To je průměrná doba jednoho cyklu, tedy doba mezi prvním dnem menstruace a prvním dnem té další. Je potřeba ale zdůraznit slovo „PRŮMĚRNÁ“ – každá z nás to má totiž jinak. Některé ženy mají štěstí, že jejich měsíčky přichází 100% pravidelně, ty ostatní jsou zvyklé na menší výkyvy. Když se něco kolem nás, popř. i v nás „pokazí“, může dojít k výraznější odchylce, která nás logicky znervózní.

Kdy je na čase zbystřit?

Za normální je považován cyklus mezi 24 až 31 dny. Když se menstruace zpozdí více než kdykoliv předtím nebo když se nedostaví vůbec, měly bychom sebe a své tělo začít víc hlídat. Pokud se to stane jednou, rozhodně není důvod panikařit. Pokud se však nepravidelné cykly (z)opakují, už je na čase pořádně zbystřit a ideálně rovnou navštívit vašeho gynekologa.

Co vše může naši menstruaci ovlivnit?

Je samozřejmě hned několik faktorů, vnějších i vnitřních, které ovlivňují (nejen) náš menstruační cyklus. Tady jsou ty základní a nejčastější:

  • nadměrná fyzická zátěž,
  • úbytek váhy,
  • nadváha,
  • nemoc,
  • léky,
  • menopauza,
  • nepravidelný či nedostatečný spánek,
  • stres.

Stres jako spouštěč obranného mechanismu

Stres je díky posledním pár „nouzovým“ týdnům velmi aktuálním tématem, proto se na něj spolu zaměříme. Věděly jste, že všichni savci mají obranný mechanismus, který chrání samici před zabřeznutím v období, kdy se „to prostě nehodí“? Tj. v životní fázi, kdy stres hraničí s pudem sebezáchovy. U zvířat jde často o stres z nedostatku potravy, u nás těch stresových faktorů může být… Snad nekonečno. Pohlavní hormony mají stejnou základnu jako ty stresové. Jakmile je v těle vysoká spotřeba stresových hormonů, začne se jich vyrábět více. Na úkor čeho? Přesně tak – na úkor hormonů pohlavních. To vede k posunutí či vynechání našeho menstruačního cyklu. A všechny víme, že bez něj nemůže k březosti – pardon, k otěhotnění – dojít.

Strašák jménem stres

Jaký stres může naše tělo rozhodit? Někdy to nemusí být vyloženě negativní stres, může se jednat třeba jen o „nevinnou“ změnu zavedeného režimu. Například nyní – do práce jezdíme jen občas, mnohem méně se hýbeme, více jíme, s kamarádkami jsme si u skleničky neodpočinuly už přes měsíc… Pozorujete na svém těle, nejen konkrétně na menstruaci, nějaké změny? A teď si představte, že (snad) za pár týdnů přijdou opět změny, jen budou obrácené. Zkuste myslet na to, že změny by měly být postupné. Nesnažte se prosím dohánět nedostatek pohybu extra zátěžovými tréninky. Znovu byste své tělo dostaly do „obranného stavu“.

Pojďme si to zopakovat

Jakýkoliv stres (menší, větší, vnější, vnitřní) může narušit naši hormonální rovnováhu. Tělo tak začne produkovat méně pohlavních hormonů, což má za následek zpoždění nebo úplné vynechání menstruace. To s sebou potom přináší ještě větší stres a vzniká tzv. začarovaný kruh. Jak z něj ven? No, těžko… Na začátek zkuste pravidelné (ideálně odlehčené) jídlo, pití a spánek, změny se snažte dávkovat postupně. Jo a dělejte si radosti, ty jsou v našem životě velmi důležité.